Werk 2013-2015

Bart Domburg impressieDe nieuwe werken van Bart Domburg op papier bestaan uit met fineliner geschreven teksten die eindeloos herhaald worden. De fascinatie voor geschiedenis is een terugkerende factor in het werk van Domburg. Het archief en data zijn daarmee onlosmakelijk verbonden en vormen een belangrijke inspiratiebron en uitgangspunt voor deze serie.

Het werk ‘Couperus‘ bestaat uit de voortdurende herhaling van een tekst van Louis Couperus, waarmee deze genadenloos afrekend met het nederlandse kolonialisme in het voormalige Nederlands-Indie. Het werk ’Politik‘ bevat een tekst van Joseph Goebbels over de verhouding tussen kunst en politiek. Het werk ’Tagebucher‘ bestaat uit fragmenten van de dagboeken van de joodse professor Victor Klemperer over de periode 1933/1945 waarin hij een precieus beeld beschrijft van zijn dagelijks leven in Dresden tijdens deze periode. De rauwe werkelijkheid van Klemperer krijgt extra relief door het werk ’Monologe‘Bart Domburg Blood, Monologe, Manifest and Stock exchanges (Large) dat een indruk geeft van de eindeloze bespiegelingen, die Hitler vooral s’nachts in besloten kring hield over alle mogelijke onderwerpen: van woningbouw tot opvoeding, van kunst tot landbouw en van Karl May tot architektuur. Het werk ’Adressen‘ toont de straatnamen en huisnummers van joodse families, die in 1941 geregistreerd stonden in Amsterdam en waarvan het grootste gedeelte is weggevoerd. De klinische gegevens van de adressen krijgen door het opschrijven weer een betekenis; een herinnering aan de duizenden verdwenen families. Door deze simple visualisering wordt wat in eerste instantie is gereduceerd tot droge data weer zichtbaar.

In de huidige digitale samenleving waarin alles wordt gearchiveerd en opgeslagen en we worden overvoerd met anoniem dataverkeer, geeft Domburg data een visuele betekenis.

Manifest, Tagebucher, Blood, Adressen, Stockexchanges, Monologe, Couperus, Berlin, Politik, Entschuldiging, Zahlen.

Uw persoonlijke data gevisualiseerd

BoekjeEen wezenlijk onderdeel van het recente werk van Domburg is het visualiseren van persoonlijke data van individuen.

Zo heeft hij alle boeken en platen uit zijn boekenkast opgeschreven in een boekje en daarmee zijn hele boekenkast gearchiveerd en gevisualiseerd in de vorm van dit ene boekje. Dit boekje kan hij overal mee naar toe nemen en daarmee heeft hij als het ware zijn hele boekenkast bij zich.

Dit biedt de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een uniek kunstwerk met als inhoud uw eigen persoonlijke data, passie of geschiedenis. Zoals de collectie van een verzamelaar, boeken, grammofoonplaten, CD’s, het boekenfonds van een uitgeverij, twitteraccounts, favoriete gedichten of favoriete songteksten.

In overleg met Domburg bepaald u zelf de keuze van het onderwerp, de vorm en de grootte van uitvoering.

In samenwerking met Galerie Vous Etes ici Amsterdam en Klerkx International Art Management.